Защо не трябва да минава и ден без да консумираме домати през лятото?

Обичате ли вкусни доматки?  В сезонът на доматите не пропускайте и ден без любимата шопска салата! Направете си и чушки с червен сос или се отдайте на един студен Блъди Мери с прясно блендирани доматки!

Както и да консумирате доматите, уверете се, че хапвате достатъчно количество от тях, защото те са изключително полезни и тихо се грижат за вашето здраве и настроение! Вижте техните ползи!

Доматите се грижат за сърцето

Все повече изследвания потвърждават, че високите нива на ликопен (много силни антиоксидантни свойства) и бета каротен в домата могат да са ключови в намаляването на риска от кръвни съсиреци и възпалителни процеси.

Доматите съдържат всички четири основни картеноида

Алфа и бета каротен, лутеин и ликопен – тази 4 основни картеноида са изключително полезни и сами по себе си, но в комбинация притежават дори още по-мощни качества. 

Доматите помагат в борбата с депресията

Според изслвдване в Япония  яденето на домати и производни от тях продукти 2 до 6 пъти седмично намалява риска от депресия с 46% в сравнение с консумацията им по-рядко от веднъж на седмица. 

Борят оксидативния стрес и вредното влияние на свободните радикали.

В допълнение към бета каротена, който работи като витамин А в тялото, доматите съдържат и витамин Е и витамин С. Така тези 3 антиоксиданта оказват особено благотворно влияние в борбата със стреса. 

Доматите са ценен източник на калий

Знаете ли, че един средно голям домат ни набавя 9% от дневната доза, а с чаша доматен сок получаваме цели 534 мг калий. Калият е минерал, който се грижи за сърцето, храносмилането и мускулите, но голяма част от населението страда от дефицит по отношение на него. Ето защо доматите са толкова полезни и в това направление – като чудесен естествен източник на калий. 

Поканете нашите вкусни био розови доматки на Вашата трапеза и се насладете на итински вкус!