Какво представляват био продуктите?

Биопродуктите са хранителни продукти, на всеки етап от растежа и преработката на които е забранено използването на химически добавки. Говорим за изкуствени торове, хербициди и пестициди, както и за консерванти и оцветители. Диетата на животните, отглеждани за производство на биологично месо и млечни продукти, не трябва да съдържа хормони, антибиотици и ГМО елементи.
 
Имайте предвид, че органичните зеленчуци и плодове най-често изглеждат по-зле от „обикновените“ зеленчуци от супермаркета – включително, забранено им е да бъдат покрити със стреч, за да добавят блясък и да ги предпазят от разваляне. Що се отнася до ползите от яденето на биологични продукти, ние не говорим за това, че те съдържат повече витамини и минерали – говорим за липсата на пестициди в тях.
 
Обширни научни изследвания показват връзката между редовното поглъщане на пестициди в храната и провокирането на развитието на всякакви заболявания – от рак и захарен диабет до безплодие и репродуктивна дисфункция. Не забравяйте, че чери доматите или ягодите в супермаркетите могат да съдържат остатъци до три дузини
различни химикали.
 
Научните изследвания показват, че органично отглежданите храни са с високо съдържание на антиоксиданти, витамини, незаменими аминокиселини и микроминерали. Не забравяйте, че таблиците с калорично съдържание на зеленчуци и плодове изобщо не съдържат реални числа, а резултатите от измерванията на някои конкретни зеленчуци. Най-вероятно се отглеждани при добри условия.
 
Например органичните зеленчуци трябва да се отглеждат на „истинска“ земя и без използването на торове и други ускорители на растежа. За разлика от индустриалните зеленчуци, които най-често не растат на земята, а в специален хранителен разтвор, съдържащ смес от химически добавки за бърз растеж – често също и под изкуствена светлина.
 
Причината, която кара много европейски държави активно да популяризират биопродукти, е не само загрижеността за здравето на населението, но и подкрепата на малките ферми. Важно е да се разбере, че малък производител никога няма да може да постигне същите високи добиви и ниски цени като индустриалния комплекс – обаче в случая с биологичните продукти всичко е различно.
 
Закупувайки биологични плодове и зеленчуци, отглеждани във вашия район, вие помагате на малкия бизнес, който разбира значението на поддържането на традиционна диета и отхвърля идеята за преминаване към 100% синтетично отгледана храна. Без съмнение „обикновените“ плодове и зеленчуци са много по-евтини от биологичните, но никога няма да ги смесите по външен вид или вкус.