Кейлът – супергероят за студените месеци с над 45 антиоксиданта

Макар и не толкова добре познат в България, този полезен зеленчук е бил добре познат на хората още в средните векове. Дори по-рано – смята се, че в Древна Гърция и Рим бил неотменима част от менюто.

Хранителните му качества са безспорни, но това което го прави безценен, са неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Богат е на противоракови хранителни вещества, наречени глюкозинолати – органични компоненти, съдържащи сяра и азот, които стимулират антиоксидантния баланс на тялото, кейлът има голям принос в битката с онкологичните заболявания. 

Защо да го добавим към менюто си в зимните месеци?

  • Съдържа огромно количество витамин К и дори малка порция ви осигурява необходимата дневна доза от този витамин, който е ключов фактор за регулиране на възпалителните процеси в организма
  • Оказва силно детоксикиращо действие върху клетките. В последните години се възлагат големи надежди на кейла и да защитава стомашната лигавица от ускорения растеж на хеликобактер пилори, основния причинител на язва.
  • Богат е на противоракови хранителни вещества
  • Съдържа огромно количество полезни елементи, пазещи здравето и даващи издръжливост в суровия климат  – витамини А, В1, В2, В3, В9, С, Е и К, минералите магнезий, мед, калций, желязо, фосфор и калий. 
  • Богат е на серни фитохимикали като лутеин и зеаксантин, които намаляват риска от очните проблеми като катаракта 
  • Мощни антиоксидантни свойства – кейлът съдържа внушителния списък от поне 45 антиоксиданта

Важна забележка:  Ако приемате антикоагуланти, трябва да избягвате кейла, защото може да попречи на действието на лекарствата. Не е добре също да го комбинирате с млечни продукти.

Погрижете се за по-питателната ви чиния през зимата за здраве и енергия на цялото семейство.  Използвайте кейла в супички, салати, предястия. Заложете на био зеленчуци, за да си гарантирате качество и чист състав. Вкусът също е много по-различен. 

Опитайте от есенно-зимната реколта кейл на Био градина Туинс, отгледана с много грижи и съобразно всички стандарти на био земеделието!