Любопитни и полезни факти за зеления лук

Знаете ли, че зеленият лук е бил използан от древните гърци като лекарство, с което спортистите натърквали мускулите си преди най-важните за тях състезания, а в Рим войните са консумирали зеления дар от природата за издържливост, сила и здрав стомах.  

Зеленият лук има многобройни ползи за организма и консумацията му не бива да се подценява. 

Дори казват, че всяка година трябва да изяждате по 10 кг. зелен лук и кромид, за да си набавите  необходими на организма запасите от полезни вещества. Опитайте нашия био зелен лук и чесън в комбинация от свежи салати и репички

Богат на витамин С, провитамин А, витамини от групата В и РР, белтъчини и дори етерични масла, този природен антибиотик стимулира имунната система. 

Успешна терапия в лечение на камъни в бъбреците е консумацията на зелен лук в салати със зелен естрагон и репички (корен и листа).

Помага да преборите бронхита, благодарение на алицинът, който има отхрачващ ефект.  Съдържащият се в лука хлорофил пък има мощно противовъзпалително действие.  

Зеленият лук помага и в борбата с акнето и екземите.

Освен това е признат за естествен антиалергик, особено важен за консумация през пролетния сезон по време на опрашване и цъфтеж на дърветата. Това е така, защото поради силния си диуретичен и пречистващ ефект, лукът регулира активността на жлезите, секретиращи кортизола по естествен начин. 

Много любопитен е фактът, че зеленият лук съдържа повече захари от ябълките и крушите.

Той също съдържа и фитонциди, които се справят с микробите и  инфекциите.

Зеленият лук съдържа и желязо и консумацията на зелена салата с лук е чудесен начин да подобрите значително хемоглобина си. 

Калият в лука предпазва от сърдечно-съдови болести, а наличието в зеления лук на мощният антиоксидант кверцетин го прави още по-полезен в менюто ни. 

Освен вкусна добавка към салати, разядки и ястия от народната кулинария, зеленият лук е и природен лек! Още по-полезен е, когато е био зеленчук, отгледан целесъобразно! Това е и нашата мисия!