Червеното цвекло – източник на здраве и енергия

Знаете ли, че според лабораторни изследвания върху човешки туморни клетки, комбинацията от антиоксидантни и противовъзпалителни молекули в червеното цвекло прави тази храна мощен инструмент в борбата с рака?

За кои ползи от този кореноплкоден зеленчук още не знаем?

Богато на фитонутриенти, антиоксиданти, витамини и микроелементи, цвеклото ни предпазва от различни заболявания и неразположения.

  1. Например, лутеинът и зеаксантинът, които се съдържат в по-голям процент в листата на червеното цвекло отколкото в неговия корен, подпомагат здравето на очите. 
  2. Въздейства благоприятно върху храносмилателната ни система с голямото количество фибри, които съдържа.   
  3. Съдържанието на желязо в него може да предотврати анемия.
  4. Консумацията на цвекло намалява риска от диабет и невродегенеративни заболявания като болестите на Алцхаймер и Паркинсон.
  5. Поддържа артериите гъвкави и държи контрола върху нивото на „лошия“ (LDL) холестерол като по този начин предотвратява появата на атеросклероза.
  6. Увеличава притока на кръв към мозъка и способства за будна памет и намаляване на ефектите на дименцията. 
  7. Мощно средство за подмладяване – забавете стрелките на часовника като забавите процесите на стареене, благодарение на антиоксидантните и детоксикиращи свойства на кореноплодния зеленчук. 
  8. Заздравява костната система, благодарение на естествените минерали ( силициев диоксид), които помагат на организма да усвоява калция по ефективен начин.
  9.  Цвеклото е вашия естествен афродизиак, който се грижи за сексуалното ви здраве, регулирайки производството на полови хормони, които увеличават притока на кръв към половите органи. 
  10. С антиоксидантите, които намаляват количеството на свободните радикали в организма, сокът от цвекло прочиства кръвта, осигурявайки сияйна и младежка кожа. 

Осигурете си разнобразна и истинска храна и здраве за вас и семейството ви с нашите био зеленчуци, отгледани с много любов и съвсем стриктно според всички изисквания на БИО земеделието

Комбинирайте червеното цвекло в салата с био кейл с дресинг от сьомга и портокал и се наслаждавайте на вкусна и витаминозна вечеря. Защото ти си това, което ядеш!