“Ден на отворените врати: Био градина “Туинс” ни докосна до истинското био зелемеделие

На 12.04.2024 г. Био градина „Туинс“ бе домакин на събитието на CAP Green Zone “Ден на отворените врати: Био градина “Туинс” по проекта Be Organic!, реализиран от АБ Комюникейшънс ЕООД с финансовата подкрепа на Европейския съюз.
Инициативата се проведе в био комплекса на Био градина Туинс в с. Казашко, общ. Варна, където екипът на катедра “Аграрна икономика”, заедно със студентите от специалност “Аграрен бизнес”, имаха възможността да разгледат 40-те декара биологични зеленчукови градини на Био градина „Туинс“.
 
Срещата бе открита от Гергана Тодорова, представител на CAP Green Zone, която обясни, че фокусът на проекта е да представят местни био фермери. Тя акцентира, че в рамките на проекта са разработени 2 мобилни приложения.
🌱Приложението Farm Check ще даде възможност на потребителите да се запознаят с произхода, производителя и суровините, от които е произведена всяка храна. 
🌱Другото приложение е Интерактивна карта на производителите на територията на България, която дава възможност на всеки да провери какви биологични ферми се намират в близост до неговата локация, където и в страната да се намира. Чрез тази карта заинтересуваните от био продукти ще могат лесно да се свържатс  всеки един от био фермерите, да ги посетят, да научат от първо лице повече за био продукциятаим, да я видят на място, да я дегустират и да си закупят такава. 
 
Собственикът на Био градина „Туинс“ г-н Иван Парушев приветства гостит, като представи био комплексът в с. Казашко като логично следствие от първоначалната био ферма в с. Близнаци. Био комплексът в с. Казашко е създаден преди няколко години, следвайки мисията на неговото семейство –  да създават устойчиви, вкусни и био зеленчуци за потребностите на региона. 
 
Домакинът разказа, че идеята за био произвоство на собствен терен се заражда преди повече от 10 години, когато с раждането на първата му дъщеря идва и потребността и интереса към по-чиста и органична храна за детето и за цялото семейство. 
 
Срещайки трудности да открият такива зеленчуци в региона, той решава да започне обработването на малка площ, където да отглежда органични зеленчуци за семейството си. Постепенно техни приятели също проявяват интерес към закупуване на биологично чиста храна за дома и така той намира пазарна ниша в региона и след месеци на проучване и обучения относно био земеделието, започва да развива био градината в с. Близнаци. 
 
В Био Градина Туинс се произвеждат различни оранжерийни и парникови зеленчуци на сезонен принцип.
Г-н Парушев сподели, че от началото на стопанската година до пролетта се произвеждат основно зелени салатки, зелен лук и чесън, репички, червено цвекло, спанак и други, докато в летния период био фермата се старае да отговори на очакванията на потребителите с вкусни био домати, краставици и пипер, характерни за нашите ширини. 
Г-н Парушев запозна гостите с успешните агро практики,  за биологично отглеждане на зеленчуци на площ от 40 дка, 
 
Производствените практики включват създаване на здрава структира на почвата и здравословна среда за отглеждане на продуктите, за да са полезни и вкусни за крайния клиент. 
Способите на опаковане и етикиране също за съобразени с всички европейски стандарти и мерки за сигурност, за да бъдат адекватни на нуждите на пазара. 
 
Г-н Парушев сподели опитите си за реализиране на крайната продукция чрез различни участия във Фермерски пазари, щандове на различни локации и малки магазинчета, където е вярвал, че ще има интерес към продукцията.
 
Като най- работещ пример за къси вериги на доставка, той посочи неограничените възможности на дигиталния маркетинг. Опитът му показва, че няма по-добър канал от онлайн платформата за доставки до врата, която е развил, подплатена с онлайн присъствието му в социалните мрежи, които дават реално възможност био продукцията да бъде представена на целия град Варна и региона. За подкрепа на други местни фермери и производители в региона, той е оставил платформата отворена за всеки, който иска да предлага продукцията си, като по този начин осигурява разнообразие от фермерски и занаятчийски храни ( горчица, тахани и ядки, мед, прясна паста от лимец и семола и др.) и се грижи за удобството на клиента да поръча от едно място стойностна и чиста храна за своята трапеза. 
 
Домакинът също сподели и трудностите и предизвикателствата в развиването на биологичното земеделие. 
 
„Прозводството на продукти, етикирани като биологични, няма нищо общо с това, което масовия клиент си представя, защото е чувал как се отглежда чиста храна. В Европейският съюз има един термин БИО (ОRGANIC), който е сертифициран и запазен по силата на закона. За да си БИО производител, трябва да спазваш много ясни и конкретни правила. “ 
 
Г-н Парушев окачестви биологичното производство на храни е сложен и изключително скъп процес.
При отглеждането на един зеленчук се проследява целия процес – от семката до крайния продукт, което в свързано с ежегодни документални инспекции, както и насрещни физически проверки на терен с взимане на проби.
Използват се биологични продукти, които са в пъти по-скъпи от конвенционалните, силата им на действие е доста по-слба, респективно и добивите на един био производител са около 40% по-малки от тези на конвенционалния производител.
 
Ето защо новите технологичните решения са тези, които ще помагат все повече за оптимизация на процеса по био производство, така че възможностите и решенията да са по-големи от проблемите и предизвикателствата. 
 
За финал г-н Парушев покани гостите да посетят всяка една от био оранжериите и им даде възможност да се докоснат до продуктите, да зададат своите въпроси и да видят от първо лице как реално се случват процесите по био производството.
Срещата завърши с усмихнати лица, снимки и много слънце! 
А смисълът й бе повече от ясен – биологично чистата храна, произведена по нашите ширини, от която всички се нуждаем, за да бъдем здрави!